30 Mart 2008 Pazar

Kuzu Kapama

Malzemeler:
-1 kg. Kemikli kuzu eti
-2 kaşık yağ
-1 kuru soğan
-12 adet yeşil soğan
-1 demet pazı
-1 marul
-1 havuç
-1 demet dereotu
-tuz
Yapılışı:
L-düdüklü tencereye et, ayıklanıp doğranmış kuru ve yeşil soğan, havuç, yaprak yaprak koparılmış
pazı, marul, tuz ve yağ konup karıştırılır.
2- iki kahve fincanı da su ilave edilip kapak kapatılır. Orta ateşte, düdük sesi geldikten sonra hesap
edilmek üzere 20- 25 dakika pişirilir.
3- soğuyunca kapak açılır. Servis tabağına alınıp kıyılmış dereotu serpilir.
Kısa bilgi:
Marul, mide ağrılarına, uykusuzluğa, bronşit, şeker hastalığı ve mafsal ağrılarına faydalıdır.

27 Mart 2008 Perşembe

Sebzeli koyun eti (haşlama)

Malzemeler:
-1 kg. Koyun eti (kemikli parça et)
-3 havuç
-3 patates
-1 kereviz
-3 soğan
-1 demet maydanoz
-1- 2 limon suyu
-1- 2 yumurta sarısı
-tuz
Yapılışı:
Düdüklü tencerede 4 bardak su kaynatılır. Yıkanmış et konup köpükleri alınır.
Küçük doğranmış havuç, kereviz ve dörde bölünmüş soğan patates, tuz konup kapağı kapatılır.
Harlı ateşte düdük sesi geldikten sonra hesap edilerek yarım saat pişirilir.
Soğuyunca kapak açılır. Yumurta sarısı ve limon suyu ile hazırlanmış terbiye ilave edilir.
Servis tabağına alınıp üzerine kıyılmış maydanoz serpilir.
Not: büyük soğan yerine 1- 2 avuç arpacık soğan da kullanılabilir.
Kısa bilgi:
Romatizmalılar için haşlama et ve ebegümeci faydalıdır.

Beşamel salçalı pirzola

Malzemeler:
-10 adet kuzu veya koyun pirzola
-2 kaşık margarin
-3 kaşık un
-1,5 su bardağı süt
-2 yumurta
-1 çorba kaşığı rende kaşar peyniri
-1 su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı (kızartma için)
-tuz ve karabiber
Yapılışı:
1- beşamel salçası: margarin ile un hafif pembe kavrulur. Süt konarak koyu muhallebi gibi pişirilir.
Ilınınca yumurtalar kırılır. Tuz ve rende kaşar peyniri karıştırılır.
Pirzolalara tuz ve karabiber serpilir. Yağda kızartılarak pişirilir. Fazla yağı çekmesi için kağıt üzerine
çıkarılır.
Sonra pirzolaların iki tarafı, hazırlanan beşamel salçasına batırılıp yağda pembe olarak kızartılır.
Saplara yaldız kağıt veya püsküllü kağıt sarılıp süslenir.
Not: pirzolalar, beşamel salçası yerine şöyle kaplanabilir: 3- 4 patates haşlanıp püre yapılır. Buna 2- 3
yumurta, 1 kaşık rende kaşar, 2 kaşık un, tuz, karabiber ilave edilip, karıştırılır.

23 Mart 2008 Pazar

Yoğurtlu Pideli Kebap

Malzemeler:
-1 kg. Koyun kuşbaşı
-2 soğan
-3 domates
-4 çorba kaşığı yağ
-3 pide
-500 gr. Yoğurt
-tuz ve karabiber
Yapılışı:
1- soğan rendelenir. Suyu alınıp ete ilave edilir. Birkaç saat veya bir gece bekletilir.
2 kaşık yağ ile et kavrulur. Rendelenmiş domates konur. Birkaç kere karıştırılır.
Suyu konur. Etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (et yağına kalmalıdır.)
Pideler ısıtılıp küçük küçük kesilir. Tabağa yerleştirilip erimiş yağ gezdirilir.
Pidelerin üzerine çatalla çarpılmış yoğurt ve sonra pişirilen et konur. Not: kebap şöyle de
hazırlanabilir:
Kuşbaşı et şişe geçirilip kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada pişirilir.
Cızbız köfte hamuru yapılır, şişe geçirilip kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada pişirilir.

Şiş Kebap

Malzemeler:
-1 kg. Koyun veya kuzu kuşbaşı et (şişlik)
-2 domates
-4 sivri biber
-2 tutam kekik
-limon
-1 kahve fincanı zeytinyağ
-2 kırmızı soğan
-1 demet maydanoz
-tuz ve karabiber
Yapılışı:
L-zeytinyağ, limon suyu, tuz, karabiber ve kekik karıştırılır.
Etler bu karışıma konup karıştırılır. En az 3- 4 saat dinlendirilir.
Domates ve biber et büyüklüğünde doğranır.
Isıtılmış şişlere, şu sıra ile dizilir: et, domates, et, biber.
5- alevsiz kömür ateşinde veya elektrikli ızgarada bir tarafı iyice pişirildikten sonra çevirmek suretiyle
iki tarafı pişirilir (kuru olmaması için).
6- kırmızı soğan ve maydanoz dalları ile servis yapılır.
Not: sakatat etleri şiş yapılacağı zaman zar ve sinirleri çıkarılır. Böbrek ve yürek yıkanıp kurulanır.
Ciğer ve koç yumurtası yıkanmaz.

22 Mart 2008 Cumartesi

Orman Kebabı

Malzemeler:
-1 kg. Kuşbaşı et (koyun veya süt danası)
-2- 3 çorba kaşığı sıvı yağ
-2 soğan
-3 patates
-3 havuç
-1 su bardağı konserve bezelye
-1 çorba kaşığı salça
-2 çay kaşığı kekik
-tuz
Yapılışı:
Küçük doğranmış soğan, et ve yağ tencereye konur. Ateş üzerinde karıştırarak kavrulur.
Salça konur; biraz daha karıştırılıp 2- 3 bardak su ilave edilerek etler yumuşayıncaya kadar orta ateşte
pişirilir.
Patates soyulur. Havuç kazınır. Küçük küçük doğranır.
4- yumuşayan ete ilave edip kapak kapatılır. Sebzeler pişince konserve bezelye ve tuz ilave edilir. 5-
10 dakika sonra kekik serpilir, ateşten alınır.
Kısa bilgi:
Konserve kutularının alt ve üst yüzeyleri yukarı doğru bombeli ise bozuktur. Kullanılması tehlikelidir.

21 Mart 2008 Cuma

Bugu kebabi

Malzemeler:
-1 kg. Koyun kuşbaşı eti
-3 avuç arpacık soğan
-3- 4 diş sarımsak
-2 kaşık yağ
1 domates
-1 çay kaşığı kekik
-1 çay kaşığı karabiber
-2 defne yaprağı
-tuz
Yapılışı:
Düdüklü tencereye et, soğan, sarımsak, tuz, karabiber, kekik, defne yaprağı ve rendelenmiş domates
ile yağ karışık konur.
Su koymadan kapak kapatılır. Hafif ateşte 1 saat pişirilir.
Pilav ve salata ile servis yapılır. Kısa bilgi:
1- düdüklü tencerede yemek pişirirken, suyu fazla buharlaşmadığından az su ile pişirilmelidir.
2- düdüklü tencerede yemek pişirmek zamandan, yakıttan tasarruf sağlar, bilhassa vitaminler daha az
ziyan olur.

Dana rosto

Malzemeler:
-yarım koyun budu
-2 kaşık margarin
-1 kaşık salça
-tuz
Yapılışı:
But etini alabilecek bir tencerede yağ eritilir.
İyi kızarması için, etin üzerini kaplayan ince zarı çıkarmadan etin iki tarafı iyice tuzla ovulur ve yağda
kızartılır.
3- yarım fincan su ile sulandırılmış salça konur. Biraz sonra da 3- 4 bardak sıcak su ilave edilip kapak
örtülür.
Orta ateşte 2 saat pişilir (et yağına kalmalıdır).
Biraz soğuyunca dilimlenip servis tabağına yerleştirilir. Üzerine tenceredeki salçalı yağ gezdirilerek
dökülür.
Etin yanına havuç, bezelye soteleri, patates tavası veya patates püresi konarak servis yapılır.
Not: 1) rosto, but etin kemikleri çıkarıldıktan sonra rulo şeklinde bağlanarak da aynı şekilde pişirilir.
2) kuzu budu tencerede pişirmeden, fırında şöyle pişirilir: et tuzlanıp yağlanır. Tepsiye konup fırında
ara sıra su ilavesi ile pişirilir. Yağına biraz salça konup renklendirilerek üzerine dökülür.

20 Mart 2008 Perşembe

Patatesli Bulgurlu Köfte

Malzemeler:
-5- 6 patates
-1 su bardağı ince bulgur
-3- 4 sivri biber
-10- 12 adet taze soğan
-1 demet maydanoz
-2- 3 çay kaşığı kimyon
-2 çay kaşığı kırmızı biber -2 çay bardağı zeytinyağ -1- 2 limon suyu, tuz yapılışı:
Patatesler haşlanıp soyulur, püre makinesinden geçirilir veya rendelenir.
Bulgur ayıklanıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp kapatılır.
Patates, bulgur, tuz, kırmızı biber, kimyon, zeytinyağ, doğranmış biber, soğan, maydanoz ve limon
suyu karıştırılıp yoğrulur.
Avuç içinde sıkılarak küçük köfteler yapılır, servis tabağına yerleştirilir.
Marul yaprakları ve çiğ köfte salatası ile servis yapılır.
Not: isterseniz; 3 yumurtayı çatalla çarpıp yağda omlet gibi pişiriniz. Patatesli bulgura ilave edip
yoğurunuz. Diğer malzemelerle şekilleyiniz.
Kısa bilgi:
Bulgur bol posalı bir besin olduğundan bağırsakların boşalmasını kolaylaştırır. Ayrıca b grubu vitamini
yönünden zengindir.

16 Mart 2008 Pazar

Mercimekli Köfte

Malzemeler:
-2 su bardağı kırmızı mercimek
-1,5 su bardağı ince bulgur
-3 soğan
-3- 4 kaşık yağ
-2- 3 çay kaşığı kırmızı biber
-2- 3 çay kaşığı kimyon
-yarım demet dereotu ve maydanoz
-6- 7 taze soğan
-1 kaşık salça
Yapılışı:
Soğan ince doğranıp yağda hafifçe pembeleştirilir.
Taze soğan, dereotu temizlenip ince doğranır.
3- mercimek ayıklanıp yıkanır; 3- 4 bardak su ile iyice haşlanır. Sıcakken bulgurun üzerine dökülüp
karıştırılır. Kapak kapatılarak bulgurun kabarması beklenir.
Bulgur kabarınca, kavrulmuş soğan, tuz, kırmızı biber, karabiber, kimyon, salça konup yoğrulur.
Son olarak taze soğan, maydanoz, dereotu karıştırılır. Avuç içinde sıkılarak küçük köfteler yapılır.
Tabağa dizilir. Arzu edilirse çif köfte salatası ile servis yapılır. Kısa bilgi:
Mercimek kuvvetli ve sindirimi kolay bir bitkisel proteindir.

Şark Köftesi

Malzemeler:
-2 su bardağı ince bulgur
-1 avuç kuru nane yaprağı
-6 adet soğan
-2- 3 kaşık un
-1 yumurta akı
-3 kaşık margarin
-2 çay kaşığı kırmızı biber
-750 gr. Yoğurt
-3 diş sarımsak
-tuz
Yapılışı:bulgur ayıklanıp üzerine 2 bardak kaynar su serpilip, kapak kapatılır ve kabarması beklenir.
İçine nane ufalanır, 1 soğan rendelenir. Tuz, un ve 1 yumurta akı konarak iyice yoğrulur. (arasıra su
serpilir.)
Avuç içinde sıkarak küçük köfteler yapılır.
Tuzlu kaynar suda dağıtmadan haşlanır. (suyu fazla kaynatmamalıdır.)
Soğan yarım halka şeklinde doğranıp yağda gevrek olarak kızartılır, kırmızı biber konur.
Köfteler suyundan alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt sonra da soğan kavurması dökülür. Kısa bilgi:
Yoğurt kansızlık, kalp hastalığı, sindirim güçlüğüne ve karaciğer hastalığına faydalıdır.

13 Mart 2008 Perşembe

Kolay icli kofte

Malzemeler:
-500 gr. Dana kıyma
-3- 4 adet kuru soğan
-1 su bardağı rendelenmiş havuç
-1 su bardağı ince bulgur (yarım bardak sıcak su ile kabartılır)
-yarım su bardağı doğranmış ceviz içi
-6 adet yufka
-3 yumurta
-tuz, karabiber
-1 su bardağı galeta unu
-2 su bardağı sıvı yağ
Yapılışı:
İnce doğranmış soğan, 3 çorba kaşığı sıvı yağda hafif kavrulur. Kıyma ilave edilir. Suyunu çekince
rendelenmiş havuç konur. 4- 5 dakika pişirildikten sonra ateşten alınır. Kabartılmış ince bulgur, ceviz
içi, tuz, karabiber katılır. Bu harç 24 kısma ayrılır.
Yufkalar 8 parçaya bölünür (tamamı 48 adet). Bir parçanın üzerine yumurta akı sürülüp ikincisi
üzerine yapıştırılır. Kıymalı harç konur, iki parmak genişliğinde gevşek sarılır (hepsi 24 adet).
3- artan yumurta akı ve yumurta sarıları iyice çarpılır. Yufkalar önce yumurtaya, sonra galeta ununa
bulanıp kızgın yağda kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
Not: kızartmayı küçük ve derin bir tencerede yapınız.

İçli Köfte

Malzemeler:
-750 gr. Dana kıyması (iki kere çekilmiş)
-1,5- 2 su bardağı ince bulgur
-3- 4 yumurta (1 tanesi, hamura, 2- 3 tanesi kızartılırken kullanılacak.)
-1 avuç ceviz içi, 2 soğan
-çam fıstığı, kuş üzümü (1'er çorba kaşığı)
-1 çorba kaşığı margarin
-1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı
-2 kahve kaşığı karabiber ve tuz
-2 kahve kaşığı kimyon
-1 kahve kaşığı kırmızı biber
Yapılışı:
İçinin hazırlanması:
İnce doğranmış soğan, çam fıstığı, margarin ile kavrulur. Kıymanın yarısı ilave edilir. Suyunu çekince,
tuz, karabiber, kimyon, doğranmış ceviz, kuş üzümü konup karıştırılır.ince bulgur ile kıymanın diğer
yarısı, tuz, karabiber, kırmızı biber ve bir yumurta, ara sıra su serperek iyice yoğrulur.
Yumurtadan küçük parçalara ayrılıp avuç içinde parmak yardımı ile mümkün olduğu kadar ince açılır.
Hazırlanan iç doldurulup delik kapatılır. Islak avuç içinde sıkılıp düzeltilir.
4- kaynar az tuzlu suda birkaç dakika haşlanır (suyu fazla kaynatmamalı). Delikli kepçe ile alınıp,
ılınınca çatalla çırpılmış yumurtaya batırılır. Kızgın yağda kızartılır.

12 Mart 2008 Çarşamba

Ciğ Köfte

Malzemeler:
-500 gr. Dana kıyma (et beklememiş ve sinirsiz olmalıdır.)
-1,5- 2 su bardağı ince bulgur
-3- 4 çay kaşığı acı kırmızı biber
-2 çay kaşığı kimyon
-1 çorba kaşığı biber salçası
-1 soğan
-2 çay kaşığı karabiber, tuz
Salatası için:
-8- 10 tane taze soğan
-1 demet maydanoz
-4- 5 çay kaşığı sumak
-yarım kahve fincanı zeytinyağ
-1 limon, tuz
Yapılışı:
Kıyma, rendelenmiş soğan, bulgur, kırmızı biber, kimyon, tuz, karabiber ara sıra su serperek iyice
yoğrulur.
Biber salçası ile de yoğrulduktan sonra avuç içinde sıkılarak küçük köfteler yapılır. Servis tabağına
dizilir.
3- taze soğan ve maydanoz ince doğranır. Kırmızı biber, sumak, zeytinyağ, tuz ve limon suyu
karıştırılır.
4- köfte servis yapılırken salatası yanında verilir.

Soğan köftesi

(hint ikramı)
Malzemeler:
-4 soğan
-4 çorba kaşığı un
-2 yumurta
-1 şişe ketçap veya 2- 3 kaşık biber salçası
-kızartmak için 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı
-tuz ve karabiber
Yapılışı:
Soğan yarım halka şeklinde doğranır. Un, yumurta, tuz, karabiber konup karıştırılır.
Kızgın yağa kaşık kaşık dökülüp kırmızı renkte kızartılır.
Ketçap veya biber salçası ile servis yapılır. Kısa bilgi:
Yeşil soğandaki c vitamini kuru soğanın iki katıdır.

9 Mart 2008 Pazar

Peynirli patlıcan

Yapılışı:
3 patlıcan soyulup halka halka dilimlenir. Tuzlu suda yarım saat bekletilir, yıkanıp kurulanır.
İki yumurta kadar beyaz peynir rendelenir, doğranmış maydanoz, 1 yumurta karıştırılır.
Bir dilim patlıcana az miktar peynir karışımı sürülüp, ikinci dilim üzerine kapatılır. İki taraf unlanır.
Kızgın yağda kızartılıp fazla yağı çekmesi için kağıt üzerine alınır. Kısa bilgi:
Beyaz peynir sindirimi kolaylaştırır. Her gün bir kibrit kutusu kadar peynir yenmelidir.

Beyaz Peynir Köftesi

Malzemeler:
-yarım kalıp beyaz peynir
-2 dilim bayat ekmek içi
-2 yumurta
-maydanoz ve dereotu
-karabiber
-kızartmak için zeytinyağ veya ayçiçek yağı
Yapılışı:
L-peynir, rendelenir. Ufalanmış ekmek içi, karabiber, maydanoz, dereotu ve yumurta konup karıştırılır.
2- küçük köfteler yapılıp, yağda kızartılır.

8 Mart 2008 Cumartesi

Patates Köftesi

Malzemeler:
-6 orta büyüklükte patates
-3 yumurta (1 tanesi köfte hamuruna, 2 tanesi köfteyi kızartırken kullanılır).
-5 kibrit kutusu kadar beyaz peynir (150 gr.)
-yarım demet maydanoz
-2- 3 çorba kaşığı un, galeta unu
-kızartmak için bir su bardağı zeytinyağ veya ayçiçek yağı.
-tuz ve karabiber.
Yapılışı:
Patatesler yıkanır, haşlanıp soyulur ve rendelenir.
Soğuyunca 1 yumurta, tuz, karabiber konup yoğrulur.
Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, avuç içinde kayık gibi açılır. İçine peynir maydanoz karışımı
konup kapatılır. Hafifçe sıkılıp şekil düzeltilir.
Önce una, sonra çatalla çarpılmış yumurtaya ve galeta ununa batırılıp kızgın yağda pembe kızartılır.
5- fazla yağını alması için delikli kepçe ile kağıt üzerine çıkarılır.
Not:
Peynir yerine kıymalı iç de konabilir. (kıyma, soğan, maydanoz, tuz, karabiber karışımı.)
İç koymadan şekil verilip, un, yumurta ve galeta ununa batırılıp kızartılırsa patates kroket olur.
Patlıcanlı köfte
Malzemeler: -500 gr. Yağsız dana kıyma -1 dilim bayat ekmek içi -1 avuç maydanoz yaprağı, 1- 2
soğan -1 kahve kaşığı karabiber ve kimyon -5- 6 patlıcan
-1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı -2 domates -yarım kaşık salça -4- 5 sivri biber -tuz yapılışı:
Rendelenmiş soğan, kıyma, ufalanmış ekmek içi, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, kimyon iyice
yoğrulur.
Küçük yassı köfteler yapılır.
Patlıcanların baş tarafı kesilip soyulur, boydan boya ince dilimlenir.
Bol tuzlu suda yarım saat bırakılır. Yıkanıp kurulanır.
Zeytinyağda kızartılıp iki tanesine bir köfte sarılıp uçları alta gelmek üzere tepsiye yerleştirilir.
Her köftenin üzerine birer dilim domates ve sivri biber konur.
Biraz yağ ve salçalı su ilavesiyle yavaş yavaş pişirilir.not: patlıcanların içine köfte yerine pişirilmiş
parça et de konabilir.

Rosto köfte

Malzemeler:
-750 gr. Dana kıyına, 2 soğan
-2 dilim bayat ekmek içi
-3 yumurta (2 tanesi köfte içine katı pişirilecek, 1 yumurta akı köfte hamuruna, 1 yumurta sarısı
üzerine sürülecek)
-1 havuç (haşlanmış)
-1 su bardağı iç bezelye (konserve)
-tuz, karabiber, kimyon (1 çay kaşığı)
Yapılışı:
Kıyma, rendelenmiş soğan, ıslatılıp sıkılmış ekmek, tuz, karabiber, kimyon ve bir yumurta akı iyice
yoğrulur.
Fırın tepsisinin boyundan dört parmak kısa olarak silindir yapılır.
3- ortadan boydan boya yarılıp, haşlanmış yumurta, bezelye, küçük küçük doğranmış havuç konup
köfte kapatılır. Islak elle düzeltilir.
Yağlanmış fırın tepsisine konup üzerine yumurta sarısı sürülür.
Fırında, sıcaklık önce üstten verilir (çatlamaması için). Pişince servis tabağına alınıp dilimlenir.
Not: 1) tepside kalan yağına bir tatlı kaşığı nişasta ve 1 çorba kaşığı salça konup bir bardak su ile
kaynatarak köftenin üzerine sos yapılabilir.
2) rulonun içine patates-püresi de konabilir.

7 Mart 2008 Cuma

Bulgurlu Köfte

Malzemeler:
-500 gr. Dana kıyma
-3- 4 çorba kaşığı ince bulgur
-1 yumurta
-yarım demet dereotu
-1- 2 soğan
-1 çay kaşığı karabiber
-1 çorba kaşığı salça
-2 çorba kaşığı yağ
-tuz
Yapılışı:
Rendelenmiş soğan, doğranmış dereotu, tuz, kara biber, kimyon, bulgur, kıyma ve yumurta iyice
yoğrulur.
Küçük köfteler yapılır. Yağda kızartılıp tepsiye dizilir.
Üzerine iki bardak su ile ezilmiş salça dökülüp yavaş yavaş pişirilir.
Not: ertesi öğüne kalan köfteler, suyundan süzüldükten sonra çarpılmış yumurtaya batırılıp kızartılırsa
değişik lezzette bir yemek çeşidi olur.

Havuçlu Sulu Köfte

Malzemeler:
-750 gr. Dana kıyma
-2 soğan
-3 çorba kaşığı pirinç
-3 yumurta (1 tanesi köfte hamuruna, 2 tanesi köfteyi kızartırken kullanılır.)
-yarım demet maydanoz
-1 bardak ayçiçek veya zeytinyağ (kızartmak için)
-3- 4 çorba kaşığı galeta unu
-tuz ve karabiber
Yapılışı:
1- pirinç ayıklanıp yıkanır. Bir bardak sıcak suya atılıp haşlanır ve suyu çektirilir.
2- rendelenmiş soğan ile kıymanın yarısı, yağsız kavrulur. Çiğ kıymaya katılır.
3- buna, haşlanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, 1 yumurta kırılıp yoğrulur.
Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, oval ve yassı köfteler yapılır.
Önce galeta ununa, sonra çatalla çarpılmış yumurtaya batırılıp kızgın yağda kızartılır.

6 Mart 2008 Perşembe

Kadın Budu Köfte

Kadın budu köfte malzemeler:
-750 gr. Dana kıyma
-2 soğan
-3 çorba kaşığı pirinç
-3 yumurta (1 tanesi köfte hamuruna, 2 tanesi köfteyi kızartırken kullanılır.)
-yarım demet maydanoz
-1 bardak ayçiçek veya zeytinyağ (kızartmak için)
-3- 4 çorba kaşığı galeta unu
-tuz ve karabiber
Yapılışı:
1- pirinç ayıklanıp yıkanır. Bir bardak sıcak suya atılıp haşlanır ve suyu çektirilir.
Rendelenmiş soğan ile kıymanın yarısı, yağsız kavrulur. Çiğ kıymaya katılır.
Buna, haşlanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, 1 yumurta kırılıp yoğrulur.
Yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, oval ve yassı köfteler yapılır.
Önce galeta ununa, sonra çatalla çarpılmış yumurtaya batırılıp kızgın yağda kızartılır.
Kısa bilgi:
Yağı çok yüksek hararette tutmak, yağda bir takım zehirli ve tahriş edici maddeler meydana
gelmesine sebep olur. Bundan dolayı, tavada az yağlı, yağı yakarak kızartma yapmak yanlıştır.
Kızartma; derin bir kapta, bol yağda ve yağın içinde adeta kaynatmak şeklinde yapılmalıdır.

Kuru Köfte

Malzemeler:
-500 gr. Dana kıyma
-2- 3 dilim bayat ekmek içi
-1- 2 soğan
-kimyon, karabiber (birer çay kaşığı)
-1 yumurta
-yarım demet maydanoz
-kızartmak için 1 bardak zeytinyağ veya ayçiçek yağı
Yapılışı:
Kıyma, ıslatılıp sıkılmış ekmek, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, kimyon, kıyılmış maydanoz ve
yumurta iyice yoğrulur.
Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılıp uzun veya yassı köfteler yapılır.
Kızgın yağda kızartılır. Not:
Cızbız köfte yaparken ekmek konmaz veya az konur. Yumuşak olması için yoğrulurken 2 kaşık
zeytinyağı ilave edilir.
Kuru köfteye 1- 2 diş dövülmüş sarımsak da katılabilir.
Artan köfteyi salçalı su ilave edilerek salçalı köfte de yapılabilir.
Kuru köfte hamuru küçük küçük yuvarlanıp kızartılarak üzerine birer kürdan batırılırsa, soğuk büfe için
bir çeşit olur.

5 Mart 2008 Çarşamba

Elma sirkesi yapımı

malzemeler:
-elma kabukları (yıkanmış)
-su, tuz
Yapılışı:
Elma kabukları bir kavanoza doldurulur. Üzerine biraz tuz ve su konup serin bir yerde bekletilir.
Sirke kokusu olunca süzülür. Şişelere doldurulur.
Salata ve turşularda kullanılır. Kısa bilgi:
Günde üç kere 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ve üç kere çam balı yenirse romatizma ağrılarına çok faydalı olur.

Salatalık Biber Turşusu

Malzemeler:
-yarım kg. Sivri biber
-10- 15 adet küçük salatalık
-1 baş sarımsak
-2 bardak sirke
-yarım demet maydanoz
-tuz (4,5 bardak suya 1 çorba kaşığı)
Yapılışı:
Salatalık ve biber yıkanır. Çatalla bir iki yerinden delinir.
9 bardak suya 2 çorba kaşığı tuz konup kaynatılır.
Biberler ve salatalıklar daldırılıp hemen çıkarılır.
Kavanoza sarımsak ve maydanozla karışık olarak yerleştirilir.
Haşlama suyuna sirke katılır. Üzerine doldurulur. Temiz bir ağırlık konup kapak kapatılır.
Salatalık ve biber sararınca turşu olmuştur. Kırmızı pancar turşusu malzemeler:
-1 kg. Kırmızı pancar -1 su bardağı sirke -1 su bardağı su -1 baş sarımsak -yarım çorba kaşığı tuz
Yapılışı:pancarlar yıkanır. Çok yumuşak olmamak üzere haşlanır.
Soyularak yuvarlak dilimlenir. Kavanoza yerleştirilir.
Tuzla dövülmüş sarımsağa sirke ve su konup karıştırılır.
Pancarın üzerine dökülüp kavanoz sağa sola sallanır, kapak kapatılır.
Ertesi gün sofraya alınabilir.

4 Mart 2008 Salı

İçi doldurulmuş biber turşusu

Malzemeler:
-1,5 kg dolmalık biber (küçük ve ince kabuklu)
-1 küçük lahana
-4- 5 adet salçalık kırmızı biber
-1 baş sarımsak
-1 demet maydanoz
-10- 12 dal kereviz
-2 bardak sirke
-tuz (4,5 bardak su için 1 dolu çorba kaşığı)
Yapılışı:
Biber yıkanıp sapları ve tohumları çıkarılır.
Lahana, salçalık, biber, sarımsak, maydanoz, kereviz ince ince kıyılıp karıştırılır.
Biberlere sıkıca doldurulur. Kavanoza yerleştirilir.
4,5 bardak suya 1 çorba kaşığı tuz konarak tuzlu su hazırlanır. Buna sirke karıştırılıp kavanoza
boşaltılır.
Üzerine temiz bir ağırlık konup kapak kapatılır.
Not: turşuların bozulmaması ve kütür kütür olması için soğuk yerde saklanmalıdır.

Lahana turşusu

Malzemeler:
-1 orta büyüklükte lahana
-1 baş sarımsak
-2- 3 adet acı kırmızı biber
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 avuç nohut
-1 kahve kaşığı bira mayası
-tuz (5 bardak suya 1 dolu çorba kaşığı)
Yapılışı:
1- lahana bir iki yaprak soyulup dilim dilim kesilir.
Emaye bir kovaya yerleştirilir. Kırmızı biber, sarımsak ve nohut konur.
2- 5 bardak suya 1 çorba kaşığı esas olmak üzere tuzlu su hazırlanır. Şeker ve bira mayası
konup, eritilir. Lahananın üzerini
geçecek şekilde doldurulur.
Her gün 1- 2 kere karıştırılıp suyu savrularak havalandırılır. (fena kokmaması ve suyun parlak olması
için)
15- 20 gün içinde turşu olur.
Kısa bilgi:
Çayın, kan damarlarının çeperlerindeki esnekliği artırarak kan basıncını düşürücü etkisi vardır. Ayrıca
bağırsak bozukluklarında antibiyotik etkisi yapar. Mesane, safrakesesi ve böbrek taşlarının oluşumunu
engeller.

Ordövr

Malzemeler:
-4 katı pişmiş yumurta
4 yaprak jelatin
-10 dilim macar salamı
-3- 4 küçük salatalık turşusu
-2 su bardağı et suyu (yağsız)
-tuz ve karabiber
Yapılışı:
1- ılık et suyunda yıkanmış jelatin eritilir. Tuz ve karabiber atılır.
2- yumurta, salam, turşu küçük küçük doğranır. Et suyuna katılıp, karıştırılır. (yumurta sarılarını
dağıtmadan ve et suyunu bulandırmadan karıştırınız.)
Islak şekilli kalıba boşaltılıp dondurulur (3- 4 saat).
Kalıptan çıkarılacağı zaman, kalıp birkaç defa ılık suya batırılıp servis tabağı ters çevrilir. Kısa bilgi:
Vücudumuzdaki damarları uç uca eklemek kabil olsaydı 560000 km'yi bulurdu.