29 Ocak 2008 Salı

Kışlık Tarhana Yapımı

Malzemeler:
-yarım kg. Yoğurt
-3 olgun domates
-3 salçalık biber
-3 soğan
-7- 8 sivri biber
-tuz
-aldığı kadar un
Yapılışı:
Domates, biber yıkanır, soğan soyulur ve doğranır. Buna tuz ve yoğurt konup karıştırılır.
Elenmiş un ile katı hamur yapılır. Emaye, cam veya çelik bir kaba alınıp üzeri örtülür.
Her gün yoğrulur. Sulanırsa un konur.
10- 12 gün bekletilir. Sonra temiz bir örtü üzerine küçük parçalar halinde dökülür.
Biraz kuruyunca parçalar daha küçültülür.
En son olarak kevgirden geçirilip gölgede iyice kurutulur. Bez bir torbaya konup saklanır.
Tarhana pişirilirken:
A-dört kişi için 4 çorba kaşığı tarhana ılık su ile ıslatılır.
B-iki çorba kaşığı sıvı yağ ile bir kaşık kıyma kavrulur.
İstenirse kaşığın ucu ile salça konur.
C-5 su bardağı su ile birlikte ıslatılmış tarhana ilave edilir. Karıştırarak kaynatılır. Tuz atılır. Ateş
kapatılıp tencere kapağı örtülür.
Not: tarhana hamuruna ayva kabukları da konursa hoş kokulu ve mayhoş olur.

Hiç yorum yok: