30 Ocak 2008 Çarşamba

Zeytinyağlı taze sebzeler

(fasulye, kabak, yer elması, pırasa, bakla)
Malzemeler:
-1 kg. Sebze
-yarım su bardağı zeytinyağ
-2 soğan
-2 domates veya yarım kaşık salça
-1- 2 çay kaşığı şeker
-tuz
Yapılışı:
Sebzeler yıkanır, ayıklanır ve doğranır.
İnce doğranmış soğan ile zeytinyağ hafif pembe kavrulur. Kabuğu soyulup doğranmış domates veya
salça katılır.
Sebzeler ve şeker ilave edilip karıştırılır. Kapak örtülüp 5- 10 dakika kavrulur.
Su konup orta ateşte pişirilir (1- 1,5 bardak su). Kapak aralanarak soğutulur (kurumaması ve
kararmaması için). Not:
1)kabak pişirirken, sarımsak, maydanoz, dereotu koyunuz.
2)pırasa ve yer elması pişirirken soğanla beraber 1- 2 doğranmış havucu kavurunuz. Sebzeyi ilave
edince de yarım kahve fincanı yıkanmış pirinç koyunuz.
3)bakla pişirirken, 1 tatlı kaşığı un ile hazırlanmış unlu su koyunuz (baklaya salça konmaz).
4)düdüklü tencerede yemek pişirirken buharlaşma az olacağından daima daha az su konulmalıdır.

Etli Taze Sebzeler

(fasulye, bezelye, barbunya, türlü)
Malzemeler:
-1 kg sebze (türlü için 250'şer gr. Fasulye, bamya, kabak, patlıcan)
-250 gr. Kuşbaşı et (koyun ve süt danası)
-1,5 çorba kaşığı yağ
-2 soğan
-2 domates veya bir kaşık salça
-1- 2 sivri biber
-tuz
Yapılışı:
İnce doğranmış soğan ve et, yağ ile kavrulur.
Kabuğu soyulup doğranmış domates veya salça konup karıştırılır.
Su (2 -3 bardak) konup et yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Yıkanıp ayıklandıktan sonra doğranmış sebze ete ilave edilir. Karıştırılıp kapak kapatılır. Orta ateşte 5-
10 dakika kavrulur.
5- üzerini geçmeyecek kadar su konup sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. (taze sebzeler kendisi
su bıraktığı için az su koymalı, gerektiğinde azar azar sıcak su ilave edilmelidir.)
6- ateşten alınmadan 5- 10 dakika evvel tuz atılır.
Not: bamya pişirilirken sebzeyi et ile kavurmadan suyunu, limonu ve tuzunu koyarak pişiriniz.

Zeytinyağlı dolma

Malzemeler:
-2 su bardağı pirinç (her biber için 1 çorba kaşığı pirinç hesaplayınız.)
-1 su bardağı zeytinyağ
-7- 8 adet soğan
-1 çorba kaşığı çam fıstığı
-2 çorba kaşığı kuş üzümü
-yarım demet maydanoz, dereotu
-2 çay kaşığı kuru nane
-2 çay kaşığı tuz
-limon
-1 çay kaşığı tarçın, yenibahar, şeker
-yarım kg. Yaprak (750 gr. Biber veya patlıcan veya 1 orta lahana)
Yapılışı:
Soğan rendelenir, maydanoz, dereotu sapları ince doğranır. Fıstıkla beraber zeytinyağı ile hafif pembe
kavrulur.
Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir.
3- iki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye
Kadar pişirilir. 10- 15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir.
İnce kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker,
limon suyu konup karıştırılır.
Hazırlanan sebzelere doldurulur veya sarılır. Tencereye dizilip 2 bardak sıcak su konur. Orta ateşte
suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir.
Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için).
Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir. Midye dolması için midyelerin
hazırlanması
Zeytinyağlı dolma içi aynen hazırlanır.
30- 35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 1- 2 saat bırakılır. Sonra bıçakla kazınarak
yıkanır.
Midyelerin düz taraflarına bıçak sokularak kitap gibi ikiye açılır. İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır.
Hazırlanan zeytinyağlı dolma içi midyelere sıkıca doldurulup tekrar kapatılır.
5- tencereye yerleştirilip ölçülü suyu konur (2 su bardağı). Üzerine madeni bir tabak kapatılır. Sonra
da tencerenin kapağı örtülerek orta ateşte pişirilir.
Suyunu tamamen çekince yarım bardak şarap ilave edilir. Tencerenin kapağı tekrar kapatılıp 5- 10
dakika daha ateşte tutulur.
Kapak aralanarak soğutulur. Midyeler birer birer silinip parlak olması için zeytinyağı sürülür.
8- kıvırcık yaprakları ve limon dilimleri ile tabağa yerleştirilir.
Not: iç hazırlarken; her midye için 1 tatlı kaşığı pirinç hesaplayınız.

Etli Dolma

Malzemeler:
-400 gr. Kıyma
-yarım su bardağı pirinç
-2- 3 soğan
-yarım demet maydanoz, dereotu
-1 avuç taze nane veya 2 tutam kuru nane
-2 domates veya 1 çorba kaşığı salça
-2 çorba kaşığı yağ
-tuz-karabiber
Yapılışı:
Hangi dolma yapılacaksa sebzesi hazırlanır. Biberin içi çıkarılır, kabak kazılıp oyulur. Domateslerin
üzerinden kapak kaldırılır, içi kaşıkla alınır. Asma ve lahana yaprağı sıcak tuzlu suda yumuşatılır
(kaynatılmaz).
Soğan, maydanoz, dereotu, nane, domates küçük doğranır. Tuz, karabiber, kıyma ve 1 kaşık yağ
konup yoğrulur.
En son ayıklanıp yıkanmış pirinç ilave edilir. Karıştırılıp hazırlanan sebzelere doldurulur.
4- tencereye dizilip 1 kaşık yağ, 1 bardak salçalı su
konur. Orta ateşte pişirilir.
(gerekirse pişerken azar azar su ilave edilir.)
Not:arzu edilirse üzerine sarımsaklı limon suyu dökülür.

29 Ocak 2008 Salı

Kışlık Tarhana Yapımı

Malzemeler:
-yarım kg. Yoğurt
-3 olgun domates
-3 salçalık biber
-3 soğan
-7- 8 sivri biber
-tuz
-aldığı kadar un
Yapılışı:
Domates, biber yıkanır, soğan soyulur ve doğranır. Buna tuz ve yoğurt konup karıştırılır.
Elenmiş un ile katı hamur yapılır. Emaye, cam veya çelik bir kaba alınıp üzeri örtülür.
Her gün yoğrulur. Sulanırsa un konur.
10- 12 gün bekletilir. Sonra temiz bir örtü üzerine küçük parçalar halinde dökülür.
Biraz kuruyunca parçalar daha küçültülür.
En son olarak kevgirden geçirilip gölgede iyice kurutulur. Bez bir torbaya konup saklanır.
Tarhana pişirilirken:
A-dört kişi için 4 çorba kaşığı tarhana ılık su ile ıslatılır.
B-iki çorba kaşığı sıvı yağ ile bir kaşık kıyma kavrulur.
İstenirse kaşığın ucu ile salça konur.
C-5 su bardağı su ile birlikte ıslatılmış tarhana ilave edilir. Karıştırarak kaynatılır. Tuz atılır. Ateş
kapatılıp tencere kapağı örtülür.
Not: tarhana hamuruna ayva kabukları da konursa hoş kokulu ve mayhoş olur.

İşkembe Çorbası

Malzemeler:
-1 kg. Dana işkembesi
-2 kaşık un
-2 çorba kaşığı yağ
-3- 4 diş sarımsak
-2 kahve fincanı sirke
-yarım kahve kaşığı kırmızı biber
-tuz
Yapılışı:
İşkembe yıkanır. Bir avuç tuzla tuzlanıp, iç içe geçirilip, birkaç saat bırakılır. Sonra bıçakla iyice kazınıp
bol su ile yıkanır.
8- 10 bardak su ile düdüklüde iyice haşlanır. Soğuyunca ince ince kıyılır.
Yağ ile un hafif pembe kavrulur. Kıyılmış işkembe ve haşlama suyu konup 2- 3 taşım kaynatılır.
Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilerek dökülür. Sarımsaklı sirke ile servis yapılır. Not: haşlama
suyunun yağlarını kullanmayınız.
Kısa bilgi:
Sakatatlar çok besleyici ve ekonomiktir. Ancak dalak, vücutta atılması gereken maddelere dönüşecek
al ve akyuvarlarla dolu olduğundan yemeğe elverişli değildir.

Yuvarlama

Malzemeler:
-350 gr. Yağsız dana kıyma
-1 yumurta
-2 çorba kaşığı un
-tuz, karabiber
-yarım su bardağı kızartmak için sıvı yağ
-yarım su bardağı nohut
-1- 5 su bardağı yoğurt
-yarım kahve fincanı erimiş tereyağ
-yarım çay kaşığı kırmızı pul biber
Yapılışı:
Nohut akşamdan ayıklanıp yıkanır ve suda bırakılır. Ertesi gün 8 bardak et suyu veya su ile haşlanır.
Kıyma, un, tuz, karabiber ve yumurta iyice yoğrulur. Nohut büyüklüğünde parçalara ayrılıp ıslak avuç
içinde yuvarlanır.
Kızdırılmış sıvı yağa bırakılır ve hafif sallanarak kızartılır.
Kızarmış köfteler, haşlanmış nohut ve suyuna ilave edilerek 10- 15 dakika yavaş yavaş kaynatılır.
Tabaklara servis yapıldıktan sonra üzerlerine çarpılmış 12 kaşık yoğurt konur ve kırmızı biberli tereyağ
gezdirilir. Not: yoğurt sarımsaklı olarak da servis yapılabilir.

Erzincan Çorbası

Malzemeler:
-10 bardak et suyu
-250 gr. Kıyma
-1 avuç maydanoz yaprağı
-3 diş sarımsak
-2 soğan
-2- 3 bardak yoğurt
-2 kaşık yağ
-1/4 paket hazır erişte makarna
-1 kaşık salça
-2 kahve kaşığı kuru nane
-1 kahve kaşığı kırmızı biber
-tuz, karabiber

Yapılışı:
Kıyma, tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz yoğrulup, fındık büyüklüğünde yuvarlanıp, unlanır.
İnce doğranmış soğan 1 kaşık yağ ile kavrulur. Salça, su ve tuz konup kaynatılır.
Küçük küçük kırılmış erişte ve köfteler ilave edilir.
Erişte pişince sarımsaklı yoğurt konur ve ateşten alınır.
Üzerine kuru nane ve kırmızı biberli yağ gezdirilir.
Not: çorbaya, erişte yerine haşlanmış 1 su bardağı nohut konarak değişik lezzette bir çorba yapılmış
olur.
Kısa bilgi:
Sarımsak mide ve bağırsak faaliyetlerini artırdığından kabızlık çekenler için yararlıdır.

11 Ocak 2008 Cuma

Yayla Çorbası

Malzemeler:
  • 10 bardak et suyu
  • yarım bardak pirinç
  • 1,5 çorba kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 2 bardak yoğurt
  • 2 çorba kaşığı yağ
  • 2 kahve kaşığı kuru nane
  • 1 kahve kaşığı kırmızı biber
  • tuz
Yapılışı:
Pirinç ayıklanıp yıkanır. Et suyunda iyice haşlanır.
Yoğurt, un ve yumurta çarpılıp, et suyu ile sulandırılır.
Kaynamakta olan pirince katılıp ateş hafifletilir.
Kuru nane serpilip, kırmızı biberli yağ gezdirilerek dökülür.
Kısa bilgi:
Pirinç, karbonhidrat değeri en yüksek bir hububattır.
Tansiyonu yüksek olanlar ekmek yerine her öğün 2 çorba kaşığı haşlanmış pirinç yemelidir (yağsız ve
tuzsuz olarak).
Haşlanmış pirinç üreyi düşürür, ishallerde çabuk iyileşme sağlar.

Soğan Çorbası

Malzemeler:
  • 10 bardak et suyu
  • 3 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı yağ
  • 4- 5 soğan
  • 1 bardak süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1- 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri,
  • tuz
Yapılışı:
Soğan rendelenir, yağ ile tencerede pembe kavrulur.
Un konur, biraz daha karıştırılır.
Et suyu ilavesi ile pişirilir.
Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirilir.
Yumurta sarısı süt ile çarpılır. Kaynayan çorbaya katılıp karıştırılır. Ateşten alınır. Tuz atılır.
Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. Kısa bilgi:
Soğan idrar çoğaltıcı bir sebzedir. Ayrıca soğanın mühim bir antibiyotik etkisi vardır.

Mantar Çorbası

Malzemeler:
  • 1 su bardağı küçük doğranmış kültür mantarı
  • 6 su bardağı et suyu
  • 1 adet soğan
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
Yapılışı:
Küçük doğranmış soğan yağda hafifçe sarartılır. Un konur, birkaç kez karıştırılır.
Yıkanıp küçük doğranmış mantar ve et suyu ilavesiyle pişirilir.
Sofraya alınmadan süt ilave edilir.
Not: mantar, faydalı bir besindir. Ancak tabiatta bulunan mantarların zehirsiz olanını ayırdetmek çok
zordur. Bu bakımdan mutlaka kültür mantarı kullanmalıdır.

Patates Çorbası

Malzemeler:
  • 10 bardak et suyu
  • 1,5 çorba kaşığı yağ
  • 1,5 çorba kaşığı un
  • 1- 2 soğan
  • 3 patates
  • 1 bardak süt
  • 1 yumurta sarısı
  • tuz
Yapılışı:
Rendelenmiş soğan yağ ile pembe kavrulur. Un katılır. Biraz daha çevrilir.
Rendelenmiş patates et suyu konup iyice pişirilir.
Tel süzgeçten geçirilir. Tuz atılır.
Yumurta sarısı ve süt karışımı katılıp ateşten alınır.
Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilir.
Not:İstenirse üzerine kuru nane serpilir.
Bayat ekmekler küçük küçük doğranıp yağda kızartılıp çorba ile servis yapılabilir.
Kısa bilgi:
Patateste c vitamini kabuğa en yakın yerdedir. Bu bakımdan ince soyulmalı, ucuz ve kabuk yüzeyinin
fazla oluşu dolayısıyla küçük patates satın alınmalıdır.

10 Ocak 2008 Perşembe

Sebze Çorbası

Malzemeler
  • 10 bardak et suyu
  • 2 soğan
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 1,5 çorba kaşığı un
  • 1,5 çorba kaşığı yağ
  • 1 patates
  • 1 havuç
  • 6- 7 dal kereviz
  • 6- 7 kök ıspanak
  • 6- 7 dal maydanoz
  • 1 bardak süt
  • 1 yumurta sarısı
  • tuz
Yapılışı:
Sebzeler yıkanır; havuç, patates rendelenir; kereviz, ıspanak, maydanoz doğranır.
Rendelenmiş soğanla yağ tencerede pembe olarak kavrulur. Un konur. Biraz daha karıştırılır.
Hazırlanmış sebzeler, et suyu ve ayıklanıp yıkanmış pirinç konup iyice pişirilir.
Tel süzgeçten kaşıkla bastırılarak geçirilir. Tuz atılır.
5- yumurta sarısı süt ile çarpılıp kaynayan çorbaya katılır; karıştırılıp hemen ateşten alınır.
Not: mevsime göre taze fasulye, bezelye, kabak gibi sebzeler de kullanılır.

Düğün Çorbası

Malzemeler
  • 10 bardak et suyu
  • 3 çorba kaşığı un
  • 2 yumurta
  • 2 limon
  • 2 parça et (haşlanmış)
  • 2 kaşık yağ
  • 1 kahve kaşığı kırmızı biber
Yapılışı:
Et suyu tencerede kaynatılır. Bir kasede yumurta, limon suyu ve un, et suyundan azar azar alarak,
ezilir.
Kaynamakta olan et suyuna katılıp karıştırarak pişirilir. Tuz atılır.
Yağ ısıtılır. Küçük doğranmış et ile 1- 2 defa çevrilir. Kırmızı biber katılıp çorbaya dökülür.
Kısa bilgi:
1- yemeklerin tuzunu ateşten almadan 5 dakika kadar önce atınız (tuzun yemeğin tadı ile iyi
ayarlanması ve pişmeyi geciktirmemesi için).
2- fazla tuzlu yemek, vücut dokularının su tutmasına yani ödeme sebep olur. Vücutta bilhassa
ayaklarda şiş olur.
3- yemekleri tuzsuz pişirip, yerken tuz serpseniz, vücut bu tuzu daha çabuk dışarı atar.

7 Ocak 2008 Pazartesi

Balık Çorbası

Malzemeler: Balık olarak kırlangıç veya levrek kullanabilirsiniz.
  • 10 bardak haşlama balık suyu (haşlanmış balık eti ile mayonezli balık yapılır)
  • 2 soğan, 1 havuç
  • 5- 6 dal kereviz veya maydanoz
  • 1 çay kaşığı tane karabiber
  • 2 diş sarımsak
  • 2 kaşık yağ
  • yarım su bardağı pirinç
  • 1/2 limon suyu
  • 2 yumurta sarısı
  • defne yaprağı
  • tuz-kırmızı biber
Yapılışı:
Balık suyunun çıkarılması:
Balık temizlenir, yıkanır. Sıcak su ile ateşe konur, kaynayınca köpüğü alınır. Dörde bölünmüş soğan
tane karabiber, maydanoz sapları, defne yaprağı konup, iyice kaynatılır. Süzülür. Balık eti mayonezli
balık hazırlanmasında, suyu da balık çorbasında kullanılır.
1- havuç, maydanoz, sarımsak ince ince doğranır. Yağla pembeleştirilir. 1 kaşık un katılır. Biraz daha
kavrulur. Balık suyu, yıkanmış pirinç ilave edilir. İyice pişirilir.
2- yemek saatinden 10 dakika evvel yumurta sarısı ve limon suyu ile hazırlanmış terbiye katılır. Tuz
atılır.
Kısa bilgi:
Sofraya daima gerçek çiçek koyunuz. Çiçeğinizi az kokulu seçip, kısa saplı olarak tanzim ediniz.

Borç

Malzemeler:
  • 10 bardak et suyu
  • 2 kaşık yağ
  • 2 soğan
  • 2 patates
  • 1 küçük kereviz
  • 2 küçük pancar
  • 1 küçük havuç
  • 5- 6 yaprak lahana
  • 2 kaşık konserve domates salçası
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 çay kaşığı şeker
  • tuz
Yapılışı:
L-sebzeler yıkanır, soyulur. Bir kaba rendelenir ve doğranır.
Çorba tenceresinde rendelenmiş soğan yağ ile pembeleştirilir. Un katılır, biraz da un ile kavrulur.
Hazırlanan sebzelerin hepsi konur. Biraz karıştırılır.
Domates salçası ve et suyu konup pişirilir. Tuz limon tuzu, şeker atılıp 10 dakika sonra ateş kapatılır.
Kısa bilgi:
Ekmek: su, salata çorbadan sonraki yemekle servis yapılır.

Şafak Çorbası

Malzemeler:
  • 8 bardak et suyu
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 kaşık yağ
  • 4- 5 adet olgun domates veya 2 kaşık konserve domates salçası
  • 1 bardak süt
  • 1 yumurta sarısı
  • tuz
Yapılışı
Yağ ile un hafif pembe kavrulur.
Sulandırılmış konserve salça veya rendelenmiş domates ve et suyu katılır.
Karıştırılarak 1- 2 taşım kaynatılır. Pütür kalmışsa süzgeçten geçirilir.
Yumurta sarısı ve süt ile yapılmış terbiye yemek saatinden 10 dakika evvel katılır. Tuz atılır. Ateş
kapatılır.
Not: et suyu yerine hazır paket et veya tavuk suyu da katılabilir.
Kısa bilgi:
Sofrayı hazırlarken; kaç kişinin yemek yiyeceğini, yemek listesinde neler olduğunu düşününüz, sofra
takımlarının temiz olmasına özen gösteriniz.

5 Ocak 2008 Cumartesi

Şehriyeli yeşil mercimek çorbası

Malzemeler
  • 8 su bardağı et suyu
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 kahve fincanı arpa şehriye
  • 2 adet soğan
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı un
  • yarım su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı kuru nane
Yapılışı
Mercimek ayıklanır, yıkanır ve yarım haşlanır. Haşlama suyu dökülür.
Küçük doğranmış soğan yağda hafifçe sarartılır. Un konur, bir kaç kez karıştırılır.
3- et suyu, yarı haşlanmış mercimek ilave edilir. Mercimek pişince şehriye konur. 10- 15 dakika yavaş
ateşte kaynatılır. Sofraya alınacağı zaman süt katılır. Üzerine kuru nane serpilir.

Mercimek çorbası

Malzemeler:
  • 10 bardak et suyu
  • 1,5 bardak kırmızı mercimek
  • 1 adet patates
  • 2 baş soğan
  • 1 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı yağ
  • 1 yumurta sarısı
  • tuz, kırmızı biber
  • 1 bardak süt
Yapılışı:

Mercimek ayıklanır, yıkanır, patates soyulup rendelenir.
Soğan çorba tenceresine rendelenir. Yağ ile pembeleştirilir. Un katılıp biraz daha kavrulur.
Et suyu ve hazırlanan mercimek, rendelenmiş patates katılıp, iyice pişinceye kadar kaynatılır. Tel süz
geçten kaşık yardımı ile geçirilir.
Yumurta sarısı ile süt çatalla çarpılır; çorba sofraya alınmadan 10 dakika önce çorbaya ilave edilip
karıştırılır. Tuz atılır, ateş kapatılır. Üzerine kırmızı biberli yağ gezdirilir.

Not: çorbalara terbiye üç şekilde katılır.
Yumurta sarısı-süt karışımı
Yumurta sarısı-limon suyu karışımı
Yumurta sarısı-limon suyu-un karışımı

Soğanlı şehriye çorbası

Malzemeler
  • 2 soğan
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı un
  • 4 çorba kaşığı şehriye
  • 1 su bardağı süt
  • yarım demet maydanoz
  • 6 su bardağı et suyu veya su
  • tuz-karabiber
Yapılışı
1- yağ ile ince doğranmış soğan hafif sararıncaya kadar kavrulur.
Un ilave edilir. 1- 2 defa karıştırılır. Et suyu veya su konur, tuz atılır.
Kaynayınca şehriye ilave edilir.
Şehriyeler pişince doğranmış maydanoz ve daha sonra da süt ilave edilir. İstenirse karabiber serpilir.

Soya fasulyesi salatası


Malzemeler
  • 250 gram soya fasulyesi
  • 5-6 adet yeşil biber
  • 5-6 adet taze soğan
  • 1/2 demet taze nane
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 adet limon
  • zeytinyağı
Hazırlanışı
Soya fasulyesi 1 gece önceden ıslatılır.
Islatılan soya fasulyeleri yumuşayana kadar pişirilir.
Fasulyeler soğuduktan sonra doğranan yeşillikler ile karıştırılıp üzerine zeytinyağı ve limon suyu gezdirilir.
Not
Sumak ve kırmızı biber serperseniz çok lezzetli olur.
Soya fasulyesi yaklaşık 1,5 saatte haşlandı.

İşkembe kızartma

Malzemeler
  • Yarım kilo dana işkembesi
  • 4 bardak su
  • 1 orta boy soğan
  • 6 diş sarmısak
  • 1 küçük havuç
  • 1 karanfil
  • 1 defne yaprağı
  • yarım çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı tuz
Kızartma için
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 diş sarmısak
  • 2 orta boy domates
  • yarım çay kaşığı kekik
  • yarım çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber, tuz
Yapılışı

Temizlenmiş olarak alacağınız işkembeyi 1-2 saat süre ile bol tuzlu soğuk suda bırakın. Soğanın kabuğunu soyun.
Bütün bırakın. Sarmısakları uzunlamasına ikiye bölün. Havucu yıkayın, kazıyın ve yuvarlak bir şekilde doğrayın.Düdüklü tencereye 4 bardak su ile işkembeyi, soğanı, sarmısakları, havucu, karanfili, defne yaprağını, kekiği ve tuzu
koyup bir saat kaynatın. Soğuduktan sonra işkembeyi rulo haline getirin. 1 santim kalınlığında halkalar halinde
doğrayın. Bir tavada zeytinyağını kızdırın, işkembelerin iki tarafını da kızartın. Işkembeleri pişirdikten sonra tavaya
ayıklanmış sarmısakları, rendelenmiş domatesi, kekik, kimyon, pul biber ve tuzu katın. 2-3 dakika kaynatın. Sofraya
getirirken işkembe kızartmaların üstüne dökün. Pişirdiğiniz işkembeyi iyice soğutursanız daha kolay
dilimleyebilirsiniz. Pişirdiğiniz işkembe miktarı fazla gelirse rulo yapıp buzlukta saklayabilirsiniz. Gerektiğinde
dilimleyip kullanabilirsiniz

4 Ocak 2008 Cuma

Tavuk kokoreç

Malzemeler
  • 2 adet çiğ tavuk budu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • yarım çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1,5 çay kaşığı kekik, tuz, karabiber
Yapılışı

Tavuk butlarının derilerini soyun. Kemiklerini çıkartın. Küçük parçalar halinde doğrayın.üzerlerine tuz ve karabiber
serpip harmanlayın. Yapışmaz bir tavaya yağı koyun. Kızınca tavukları atın ve tahta bir kaşıkla çevirerek 10 dakika
kavurun. Toz ve pul kırmızı biberler ile kekiği katın. Karıştırıp ocaktan alın. Arzu ederseniz domates ve yeşil biber ile
biraz sıcak su ekleyerek sulu bir yemek de yapabilirsiniz.

Beyin Tava

Malzemeler
  • 1 adet koyun beyni
  • 1 çay kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • kızartma için sıvı yağ
Yapılışı
Beynin üzerindeki zarı akar soğuk suyun altında, beynin kıvrımlarını zedelemeden ayıklayıp çıkartın. Çukur bir kaba
2-3 bardak su ile sirke ve tuzu koyarak kaynatın. Su kaynayınca temizlenmiş beyni yavaşça içine atın, ateşi kısarak
5 dakika haşlayın. Haşlama suyunu atın, yerine soğuk su koyup beyinleri soğumaya bırakın. Soğuyan haşlanmış
beyni sudan çıkartın. Suyunun süzülmesini için birkaç dakika bekleyin. Doğrama tahtası üzerine koyarak keskin bir
bıçakla 4 parçaya ayırın. Bir kaba yumurtayı kırın, unu koyun, azar azar su ekleyerek pütürsüz bir hamur elde edene
kadar çırpın. Bir tavada sıvı yağı kızdırın. Beyin parçalarını bulamaça batırdıktan sonra atıp iki taraflarını da kızartın.
Yanında limon dilimleri ile sıcak servis yapın. Koyun beyni yerine dana beyni de kullanabilirsiniz. Ancak lezzeti daha
az, miktarı ise daha çok olacaktır.

Mantar ızgara

Malzemeler
  • 350 gram iri kültür mantarı
  • 6 diş sarmısak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 demet maydanoz
  • tuz, karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Yapılışı

Mantarların üzerindeki çamur ve toprakları elinizle ovarak temizleyin. Iyice yıkayın, saplarını yuvarlak kısımlarını
zedelemeden parmaklarınızla hafifçe bastırıp ve döndürerek çıkartın. Soğuk suya atın. Maydanozu yıkayın, sap ve
dallarını ayıklayın ve yapraklarını ince ince kıyın. Sarmısakları ayıklayın, havan veya el presinde ezin, maydanoza
katın. Sarmısakları maydanoza tuz, karabiber ve zeytinyağını ilave edin ve karıştırın. Sudaki mantarları çıkartın, ters
çevirip içlerindeki suyu boşaltın, bir küçük kaşık yardımı ile içlerini sarmısaklı maydanozla doldurun. Üzerlerine kırmızı
pul biber ekin ve fırının üstten ızgarasında yumuşayıncaya kadar pişirin. Mantarların içine sarmısaklı maydanoz
yerine karides, peynir, dereotu veya kaşar peyniri de koyabilirsiniz.

Soslu patlıcan kızartma

Malzemeler
  • 3 adet patlıcan
  • 2 orta boy domates
  • 2 diş sarmısak
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1/3 demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • tuz, karabiber
  • kızartma için yağ
Yapılışı

Patlıcan sapını kesin, kabuğunu uzunlamasına şeritler halinde soyun. Yarım santim kalınlığında uzun dilimler
halinde doğrayın. Tuzlu suya atın. Domatesleri ikiye bölün, rendeleyin. Sarmısakları ayıklayın, biraz tuzla havanda
dövün. Maydanozu ayıklayın, saplarını atın, yapraklarını ince ince kıyın. Biber salçasını yarım kahve fincanı ılık suda
eritin. Tuzlu sudan çıkartacağınız patlıcan dilimlerini iki avucunuzun arasında zedelemeden sıkın. Kızgın yağa atarak
iki taraflarını da kızartın. Önce kağıt mutfak peçetesinin üzerine çıkartın. Fazla yağını süzün. Sonra yayvan bir
tabağa dizin. Bir sahana domates rendesi, sarmısak, sirke, toz şeker, biber salçası, tuz ve karabiberi koyun.
Bunların üzerine patlıcanların içinde kızarmış olduğu yağdan iki yemek kaşığı alarak ekleyin. Beş dakika pişirin.
Patlıcanları tam sofraya götürürken üzerlerine sıcak sosu dökün. Sosunu son anda sıcak olarak koyacağınız için
patlıcanları daha önceden kızartabilirsiniz. Arzu ederseniz yanında yanında yoğurt ile servis yapabilirsiniz.

Patates köftesi

Malzemeler

  • 3 orta boy patates
  • 3 sap taze soğan
  • 1 küçük boy domates
  • 2 sivri biber
  • 1 çay kaşığı baharı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • yarım demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • sıvı yağ.

Yapılışı
Patatesleri yıkayın, tuzlu suda haşlayın ve biraz soğuyunca ezerek püre haline getirin. Soğanın kabuğunu soyun bir
kaba ince ince çentin, 1 çay kaşığı tuz ile ovun, sudan geçirin, avucunuzla sıkın, patatese ekleyin. Domatesi ikiye
bölün, rendeleyin. Sivri biberin sap ve tohumlarını atın, çok ince halkalar halinde doğrayın. Maydanozu yıkayın,
saplarını ayıklayın, yapraklarını ince ince kıyın. Köfte baharı, karabiber ve tuzu katın ve iyice karıştırın, yoğurun, ince
uzun köfteler yapın. Sıvı yağı kızdırın, köfteleri önce una sonra yumurtaya batırıp kızartın. Domates yerine bir tatlı
kaşığı salçayı ılık suda eritip katabilirsiniz.